Geurts Champignons | Duurzaamheid
15540
page-template-default,page,page-id-15540,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Duurzaamheid

Geurts Champignons Milheeze bespaart op energieverbruik

Door het inzetten van duurzame energie is Geurts Champigons Milheeze minder afhankelijk van energie welke afkomstig is van fossiele energiedragers. Via warmte- en koudeopslag (WKO), in combinatie met warmtepompen, koelmachines en Cv-ketels, wordt op een energie-efficiënte wijze aan de warmte- en koude vraag van de champignonkwekerij voldaan.

Warmte- en koudeopslag (WKO)

De champignonkwekerij beschikt over een energieopslagsysteem in de vorm van warmte- en koudeopslag (WKO), waarmee energie in de vorm van warmte en koude wordt opgeslagen in de bodem. Dit om op een energie-efficiëntie wijze aan de warmte- en koude vraag van de kwekerij te voldoen. Het ondergrondse deel van het opslagsysteem bestaat uit 2 warme bronnen (tempratuur van 11 tot 15) en 2 koude bronnen (tempratuur 7 tot 11) met een diepte van +/-70 meter. Doormiddel van meerdere pompen en een warmtewisselaar wordt de koude en tevens warme lading benut in het intern energiesysteem.

Warmtepompen en koelmachines

Het ondergrondse energieopslagsysteem levert in combinatie met 2 warmtepompen, 2 koelmachines en 6 Cv-ketels de warmte en koude voor het centraal kanaal (dienend voor de voorbehandeling van de buitenlucht) en de teeltcellen (de ruimtes waar de champignons worden gekweekt). De koelmachine zorgt voor het onttrekken van warm water om zo koelwater te produceren voor de teeltcellen en de warmtepomp gebruikt het warm water om dit vervolgens af te staan aan het warmte circuit.

Cascaderegeling Cv-ketels

De Cv-ketels zijn opgesteld volgens cascadeschakeling (cascaderegeling). In plaats van 1 grote ketel zijn er meerdere kleinere ketels (6 stuks) parallel geïnstalleerd. Hierdoor is het mogelijk om hetzelfde verwarminsvermogen te creëren met minder energie. De elektronica zorgt ervoor dat alles optimaal wordt geregeld. In het najaar en voorjaar is het niet altijd nodig om de capaciteit van alle ketels te gebruiken. De cascaderegeling voorkomt dan het onnodig laten branden van één of meerdere ketels. De daar aan gekoppelde smoorkleppen voorkomen dat het water uit de niet brandende ketels toch wordt opgewarmd door het hete water uit de brandende ketels. Daarmee wordt onnodig energieverlies voorkomen.