“Wij bij Geurts Champignons besparen op energieverbruik.”

Geurts Champignons streeft ernaar om een bijdrage te leveren aan een beter milieu en werkt continu aan verduurzaming. Wij innoveren en investeren om het energieverbruik te verminderen door ons in te zetten voor duurzame energiebronnen. Hierdoor is Geurts Champignons minder afhankelijk van fossiele brandstoff en en kan er toch aan de warmte en koude vraag van de kwekerij worden voldaan. Om aan de warmte en koude vraag van de kwekerij te voldoen, worden warmte- en koudeopslag (WKO), warmtepompen, koelmachines en zonnepanelen met PVT-panelen in harmonie ingezet op een energiezuinige manier. Dit leidt tot energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot. Tevens maakt het de teelt 100% gasvrij.

Vooruit denken, verduurzamen en innoveren.

Bij Geurts Champignons zit duurzaamheid in het DNA. We willen onze klanten laten zien dat we niet alleen topkwaliteit champignons produceren, maar ook op een verantwoorde manier omgaan met mens, natuur en milieu. Door te investeren in onze zelfvoorzienende kwekerij en innovatieve technieken, laten we zien dat duurzaamheid niet alleen belangrijk is voor de onderneming, maar ook voor de toekomst.

Steeds meer zelfvoorzienend

Onze visie is om Geurts Champignons verder te professionaliseren en te groeien op het gebied van duurzaamheid. We zijn al goed op weg met onze zelfvoorzienende kwekerij en het terugdringen van onze energiebehoefte. We zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om onze processen nog duurzamer te maken. Het is onze missie om op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier champignons te kweken en tegelijkertijd financieel aantrekkelijk te blijven.

Klik op één van de elementen hieronder in de afbeelding voor meer informatie:

= besparing co2 in kilogram  = besparing in aantal bomen
Meer informatie over de besparingen? Kijk op www.encon.eu/nl-BE/berekening-co2-compensatie-bomen

Warmte- en koudeopslag (WKO) met warmtepompen en koelmachines

De warmte- en koudeopslag bestaat uit twee warme en twee koude bronnen ondergronds waarin warmte en koude wordt opgeslagen. In combinatie met warmtepompen en koelmachines die warmte en koude leveren op het juist berekende moment voldoet het systeem aan de warmte en koude behoefte van de kwekerij.

De overtollige warmte die tijdens de teelt vrijkomt, met name in de zomerperiode, wordt opgeslagen in de bronnen. Deze opgeslagen warmte wordt in de winterperiode gebruikt om de teelt te verwarmen. De koude die daarbij vrijkomt wordt teruggebracht in de bronnen om daarmee in de zomerperiode de teelt te koelen. Op deze wijze wordt rest warmte en rest koude efficiënt ingezet in de teelt op het juiste moment. Om volledig aan de warmte en koude behoefte te voldoen van de kwekerij wordt de warme en koude afkomstig uit de bronnen op de juiste temperatuur gebracht door middel van warmtepompen en koelmachines. Deze warmtepompen en koelmachines worden gevoed door stroom afkomstig van de zonnepanelen. De rest warmte en rest koude afkomstig van de warmtepompen en koelmachines wordt gebruikt om de bronnen extra te laden als zijnde buffer.

Jaarlijkse besparing:  180.000  7.500

Zonnepanelen

De elektriciteitbehoefte van de kwekerij wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. In totaal liggen er 3800 panelen op de daken van de kwekerij, die gezamenlijk een opbrengst hebben van 1,2 miljoen kWh. Op dit moment wordt bijna de volledige elektriciteitbehoefte van de kwekerij opgewekt via zonne-energie.

Jaarlijkse besparing:  480.000   20.000

PVT-systeem

Het PVT-systeem is een combinatie van zonnepanelen en thermische collectoren. Het systeem maakt gebruik van een warmtepomp installatie van vier cascade-gereguleerde warmtepompen, gevoed door 440 PVT-panelen. Deze zonnepanelen bevatten thermische collectoren die warmte afkomstig van de zon en koude afkomstig van vorst leveren aan de kwekerij. De warmte en koude die niet direct nodig is voor de behoefte van de kwekerij wordt opgeslagen in de warmte- en koudeopslag. Op deze manier wordt de rest warmte en rest koude op het juiste moment efficiënt ingezet. Daarnaast geven de zonnepanelen ook een hoger rendement doordat ze gekoeld worden vanuit het PVT-systeem.

Jaarlijkse besparing:  200.000   8.000

Kantoor

Het kantoor is verduurzaamd door middel van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Tevens wordt het kantoor verlicht door led verlichting en beschikt over hoge isolatiewaarde. Het kantoor is 100% gasvrij en heeft energielabel A+++++.

Jaarlijkse besparing:  6.100   255

Infiltreren regenwater

We hebben verschillende initiatieven opgezet voor een betere flora en fauna. Zo hebben we putten geplaatst om op grote schaal regenwater op te vangen en te infiltreren. Hierdoor belasten we het rioleringssysteem minder en blijft het water op ons eigen grondgebied.

Natuur & omgeving

Om onze omgeving zo groen en natuurlijk mogelijk te houden helpen we de natuur graag een handje. We hebben onder meer een kikkerpoel, vlindertuin en veel beplanting aangebracht op ons terrein. Hiermee dragen we een steentje bij aan het behoud van natuur in onze omgeving.

Certificering

global-gap
ifs
skal-bio
planet-proof
grasp
snf
Koudopslag Natuur Regenwater Kantoor PVT-Systeem Zonnepanelen